norway-kosovo.no

Det er alltid hyggelig å reise på ferie i bil, enten det er med familie eller venner. Det er likevel viktig å ta forholdsregler før avreise. Det er godt kjent at det lønner seg å være godt forsikret når du skal reise, i tilfelle ulykker eller uhell. For å forhindre uhell er det likevel flere ting du kan gjøre. Både bruk av setebelte og riktig pakking av bilen er minst like viktig som å kjøre pent.

Lei bil i ferien

Det finnes mange måter å reise på og tusenvis av spennende destinasjoner. Enten du skal på byferie, til stranden, eller på fjellet, kan det lønne seg å ha egen bil på reisen. På denne måten kan du komme deg enklere rundt, samt at du får større frihet med tanke på tid. Slik vil du også kunne reise til flere steder i nærområdet. Budget leier ut rimelige biler i flere land, og kan tilby biler til enhver smak og nødvendighet.

  • Leiebil gir større frihet på reise
  • Kjør og pakk sikkert

Det er relativt enkelt å leie bil, både i Norge og utlandet. Du kan gjøre dette på flere måter. En leiebil kan brukes til ulike ting, som ferie og for eksempel flytting. Dersom du skal leie bil i ferien, lønner det seg som oftest å bestille dette på nett i god tid før avreise. Slik får du et større utvalg av bil og tilbud, samt bedre priser. Du kan selv velge hvilken type bil du ønsker.

Valg av bil

Det første du må tenke på når du skal leie bil er hva slags bil du ønsker og behøver. Sett opp en oversikt over dine behov, og sammenlign ulike tilbud før du bestemmer deg. Slik er det mer sannsynlig at du vil finne et godt tilbud for deg og din reise. Dersom dere er en stor familie, kan det lønne seg å leie en romslig bil med god bagasjeplass. Reiser du derimot alene, eller i par, er kanskje en mindre bybil nok.

  • Velg biltype med tanke på hvor og hvordan du skal reise
  • Sammenlign ulike alternativ før bestilling for best tilbud

Ekstrautstyr

Det finnes mange gode reisetips for leiebil. Det er for eksempel mulig å leie forskjellig ekstrautstyr, som barnesete eller GPS, når du reserverer din utleiebil. Det lønner seg derimot ofte å ta med en form for kartleser hjemmefra, dersom du har behov for dette. Leie av GPS hos leverandør er ofte dyrt. På mange smarttelefoner kan du laste ned kart før avreise. Du bør undersøke at barnesetet er i god stand før du kjører, dersom dere har behov for leie av dette.

Les kontrakten nøye

Noter deg viktige vilkår og betingelser før du henter bilen. Still spørsmål dersom du lurer på noe for å unngå overraskelser. Blant annet hvilken type drivstoff bilen bruker, og hvor full tanken skal være ved levering av bilen er viktige punkter å huske på. Dokumenter tidligere skader på bilen før overtakelse. Slik unngår du feiltakelser og ekstra gebyrer ved levering.

Sikkerhet på reisen

Det er flere faktorer som gjør deg og andre reisende trygge på biltur. Setebelte kommer som en selvfølge, men det er like viktig å pakke bilen riktig for å unngå skade ved en ulykke. Løse gjenstander i bilen veier mer enn du tror ved kollisjon. Pakk derfor bilen så smart og sikkert du kan før avreise. Moderne biler har ofte festepunkter i bagasjerommet, og det anbefales å bruke disse. Bruk alltid rullegardinen for bagasjerom dersom bilen har dette.

Fordel vekten ved pakking av bil. Den tyngste bagasjen bør alltid ligge nederst, og langt fram i bagasjerommet. Alle sekker og kofferter bør også ligge her, slik at du ikke har løse gjenstander i bilen. Ved en kollisjon kan en vanlig mobiltelefon veie opptil 4 kg. Dersom bilen har takboks, kan denne gjerne brukes. Husk derimot å kun legge lette gjenstander i denne, samt å ikke overstige boksens maksimalvekt. Bæreposer bør ligge på gulvet, gjerne framme om mulig.

Forsikring av bilen

Ved både reise og leie av bil er det viktig å ha gode forsikringer. De fleste utleieleverandører inkluderer dette i leieprisen for sine biler, men disse dekker ofte ikke alt. Nødvendige forsikringer ved leie av bil inkluderer både ansvarsforsikring og kaskoforsikring. Ansvarsforsikring dekker skader på personer ved en ulykke, mens kaskoforsikring dekker generelle skader på bilen ved kollisjon. Norwegian tilbyr en egenandelsforsikring som blant annet dekker din egenandel, samt skader eller dødsfall ved ulykker i leiebil.

Mange utleieselskap inkluderer kun forsikring på selve bilen ved utleie. Andre inkluderer også ansvarsforsikring. Se gjennom dette når du skal velge bil til ferien. Slik vil både du og bilen være godt dekket, i tilfelle det skjer et uhell på veien. I tillegg til disse, bør tyveriforsikring være inkludert. Også denne er ofte inkludert i leieprisen hos flere leverandører. Denne dekker innbrudd i bilen, samt tyveri av denne. Ved leie av bil i utlandet, blant annet USA, kan det kreves ekstra forsikringer.

Reiseforsikring

Dersom du har en god reiseforsikring, bør denne også dekke leie av bil i de fleste tilfeller. Det varierer likevel hvor mye dekning de ulike reiseforsikringene tilbyr. Dersom du har en forsikring som dekker bilutleie, er det ikke nødvendig å kjøpe ekstra forsikringer hos utleiefirmaet. Dette blir å betale dobbelt. Undersøk også dine behov for reisen, og hvor mye dekning du føler er nødvendig. Dersom du reiser i Europa kan ofte Europeisk Helsekort være tilstrekkelig forsikring for personskade.

De fleste kredittkortutstedere tilbyr reiseforsikring inkludert i sine kredittkort. Som oftest kreves det at minst 50 % av reisen, eller alle transportkostnader, blir betalt med det gjeldende kortet. Det kan dermed lønne seg å betale for eksempel flybilletter og kostnader for utleie av bil på kreditt, slik at du kan utnytte denne forsikringen. Avbestillingsforsikring, og forsikring av forsinket bagasje, er også inkludert her. Det vil si at dersom du avbestiller reisen, eller bagasjen ikke kommer fram, vil du få erstatning for dette.

Sikkerhet i bil

Sikkerhet i bil kommer i mange former. Valg av bil kan likevel være blant de viktigste faktorene for en trygg reise. Ved hjelp av data fra tidligere ulykker, har det blitt bevist at dagens nyere biler har redusert antall dødsfall og hardt skadde ved ulykker på veien. Dette kommer av bilprodusentenes nye teknologi, og økte fokus på sikkerhet for passasjerer. Se etter blant annet airbag og nakkeslengbeskyttelse ved leie av bil. Jo nyere bilen er, dess sikrere skal den være.

Oppsummering

Det viktigste for å nyte en hyggelig biltur, er å være trygg på reisen. Husk å pakke bagasjen godt før avreise. Unngå løse gjenstander i bilen ved å legge all bagasje i bagasjerommet. Ikke overbelast bilen når du pakker, og bruk stropper eller setebelte for å feste sekker eller kofferter i kupeen. En god reiseforsikring dekker som oftest forsikring ved leie av bil, slik at du er dekket i tilfelle uhell på ferie.